Satürn 17.02.2011

Sonunda Satürn’ deki yeni oluşan şu ünlü fırtınayı küçükde olsa yakalayabildim. Gezegenin sağ üst köşesinde gördüğünüz küçük beyazlık (aslında o kadar büyük ki) işte o ünlü fırtına. Son olarak 1990 da görülen ve bütün gezegene yayılan fırtınanın benzeri olan bu atmosfer olayı çok nadir görülür. Bundan bir önceki fırtına da zaten 1933 yılında gözlemlenmişti.

Satürn_3Xbarlow_1702_0052_LCdecon_1.5_3_contgamma_iruv_600frame

İstanbul Bakırköy 17.02.2011 Saat 00:52 Gezegen yüksekliği 33 derece

Orion 10″ TeleskopAtlas Kundak SPC900 IRUV cut 3X Barlow kullanıldı.

Saniyede 10 frame ile 2 dk lık video çektim. 1200 frame elde ettim. PCFE ile kaliteye göre sıralayıp son 600 tanesini direkt sildim. Kalan 600 framei renk kanalların RBG Split ile ayırdım. Kırmızı, mavi ve yeşil kanalları tek tek işleyip Astraİmage ile deconvulation yaptım. 4 ve 1.5 değerlerini kullandım. Lucy Richardson Deconvulationu seçmiştim. Son olarak irfanview da contrast gamma ayarları ile oynadım.

Çekimden önce bahtinov ile parlak bir yıldız kullanarak netlemeyi kontrol ettim. Gözümle yaptığım netlemenin zaten başarılı olduğunu gördüm. Ama yine de kontrol çok önemli. Bir netleme hatası, bir daha hiç göremeyeceğiniz detaylara peşinen elveda demek oluyor. Bu yüzde bahtinov kullanmak bence şart. Filtre olarak IR-UV cut filtre kullandım. Bu filtrelerinde faydası büyük oluyor.

Seeing normal bile değildi. Kötüydü. Ayrıca geçirgenlik de berbattı. Nem içindeydi hava. İyi bir seeing ve temiz bir hava ile ne sonuç çıkacak çok merak ediyorum.

Bir de en çok dikkat ettiğim konu olan soğutmayı yapamadım çünkü fırsat gözlemi gibi birşeydi dün geceki. Akşam 10 da havayı açık görünce giriştim ekipmana. 2 saatlik soğutma da tabiki evde sıcacık uyuyan teleskobun aynasını soğutamadı. Bir tane IR sıcaklık ölçer alacağım ama üzerinde ortamın sıcaklığını da ölçen bir algılayıcı olmalı. Yani bir yere tutmadan havanın sıcaklığını verecek birşeyde olmalı. Aldığım termometre pratik olmuyor. Tayfun abi sen kullanıyordun bir tane. Geçende yabancı forumlarda da gördüm. Araştırıp alacağım bende. En önemli negatif etken bence bu idi. Ayna soğuk olsaydı sonuç çok değişecekti biliyorum.

Kolimasyonum ise iyiydi. Laser kolimatorle merkezleyici kullanarak yaptım.

İşte bu kadar… Bu fotoğrafında hikayesi böyle. Powermateli versiyonda herşey aynı sadece 3X barlow yerine PM var o kadar.

Bu da 5XPowermate kullanılarak elde edilmiş bir fotoğraf. Yüksek büyütmeli fotoğrafın daha bulanık çıkmasının nedeni seeingin yani atmosferik görüşün kötü olması. Eğer seeing yeterince iyi olursa powermate harikalar yaratacaktır.

Satürn_5X_1702_0052_LCdecon_2.1_5_manueleeme_cont_300frame_iruv

Son olarak elbette ki sabırlı bir şekilde ve geniş bir zamanda elle frame elersem elde kalacak yalnızca iyi framelerle çok daha iyi sonuç alınacağını düşünüyorum. Fırsat bulursam ve yeni bir video çekmek için hava müsait olmazsa üzerinde çalışacağım.

Görüşmek üzere…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s