Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba… Ben bu blog yazarlağını sanırım layıkıyla yapamayacağım. :) Takip ettiğim başarılı bloglarda sık aralıklarla ama hap şeklinde bir solukta okunacak yazılar yayınlanıyor. Sürekli güncel bir bilginin paylaşılması da takipçilerde sadakat ve ilgiyi birlikte getiriyor… Amatör Astronomi gibi zaten takipçisi az olan bir hobi üzerine yazıp bir de benim gibi 3 ay ara ile yazınca başta kendim olmak üzere sanırım benden bir iki satır yazı bekleyen herkesi üzüyorum.
Bu kadar ara vermemin bir sebebi açıkçası işi hayatım. Bankacılık gibi sürekli yüksek tempo isteyen bir mesleğim olması beni çoğu zaman bir fotoğraf çekmekten/işlemekten alıkoyabiliyor. İkinci bahanem ise – bunu hiç yapmamış olsam da- maalesef detaylı ve uzun yazılar yazma isteğim. Günün sonunda hem bu kadar uzun ve detaylı çalışmalar çıkartamadığım gibi, bir de bu yüzden yazılarıma uzun aralar vermiş oluyorum…
Bu kadar ağladıktan ve günah çıkardıktan sonra :) artık sadete gelelim! Malum takvimlerimize göre Yaz geldi, ama havalar bir türlü Yaz’ a gelemedi. Hatta memlekette ilk kez ciddi ciddi bir şehir merkezinde hortum oluştu. 19 Haziran 2014 günü İstanbul Tuzla’ da saat 17-18:00 sularında etkili bir hortum meydana geldi. Daha 2 ay öncesine kadar çalıştığım ve 2.5 senemin geçtiği Tuzla’ da oluşan bu hortumu kaçırdığım için üzüldüğümü beni tanıyanlar iyi bilirler… :) Tabi işin şakası bir yana, bu felaketten zarar gören tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun…
Filmlerden görmeye alıştığımız manzaraları hayatımızın içinde görmek herkesi oldukça şaşırttı. Tabi benim gibi hobisindeki başarısı atmosfer’ in sakinliğine bağlı bir gezegen fotoğrafçısının aklındaki soru ise “acaba hortum’ dan sonraki atmosferik görüş nasıldır?” oldu…
Yağmurdan sonra yaptığım çekimlerde havanın temizlenmiş olması nedeniyle geçirgenlik tarafında çok başarılı ama sanırım yer yüzüne düşen yağışı buharlaşma ile tekrar göğe yükselmesi nedeniyle de seeing yani atmosferik görüş tarafında ise genellikle kötü oluyordu. Aynen hortum sonrasında da böyle oldu. Ama bu kez geçirgenlik çok çok daha iyiydi. Seeing ise fena sayılmazdı. 5x Powermate ile büyütme yapamasam da bu temiz havayı kaçırmamak için 2.5x powermate ile çekim yaptım. Hazır daha az büyütmüşken, kullandığım ZWO ASI20MM model kameranın 1280×960 çözürünürlükte olmasını da fırsat bilerek geniş açı bir fotoğraf ile uyduları da almak istedim. Fotoğrafın üzerine tıklayarak daha büyük halini görebilirsiniz.
Bu benim uyduları ile birlikte çektiğim ilk Saturn fotoğrafım oldu. Çok da mutlu oldum açıkçası. Uydular çalışmaya derinlik hissi kattılar, daha küçük olması nedeniyle de çok çok net bir Saturn de çekmiş oldum. Tek başına Saturn’ u 1.5x dijital büyüme ile şöyle görebiliriz;
Önceki çalışmalarıma bakarsanız bu yıl Saturn’ un halkasını daha iyi bir açıdan gördüğümüzü farkedebilirsiniz. Bunun nedeni Dünya’ mız ve Saturn’ un yörüngeleri üzerinde yol alırken birbirlerine göre bakış açılarının değişmesidir. Yoksa Saturn’ un eksen açısı değişmiyor :)
Yazımı tamamlamadan önce, hazır fırsat bu fırsat diyerek daha önceki günlerde çekmiş olduğum ama çok da memnun olmadığım birkaç Saturn çalışmasını da videosu ile birlikte paylaşmak isterim. Malum çok sık yazamıyoruz…
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere. Gökyüzünüz açık olsun…
Sevgili Burak, güzel olmuş, eline sağlık. Ama sakın yazma işini erteleme, o yaptığın yoğun işte de sana gerekecek her zaman. İnan gayet de güzel yazıyorsun. Sevgilerimle….
BeğenBeğen
Teşekkür ederim Ethem Hocam. Hobimi seviyorum. Umarım sizin gibi ömür boyu ilgilenebilirim…
BeğenBeğen
ben yazılarınızı dört gözle bekliyorum, bizleri mahrum bırakmayın :))
ayrıca fotoğraflar gerçekten çok harika, bu şekilde görebilmeyi isterdim …
BeğenBeğen
Teşekkür ederim Ali Bey :)
BeğenBeğen