Perseid Meteor Yağmuru 2012

Merhaba;

Bu yıl astronomi gündemi açısından o kadar şanslıyız ki nerdeyse her ay harika bir gök olayına şahit oluyoruz. Haziran’ da Venüs Geçişi, Temmuz’ da Jüpiter-Ay Örtmesi gibi gerçekleşmesi zor olan gök olaylarından sonra şimdi de her yıl tekrarlanan güzel bir göktaşı yağmuruna şahit olacağız. Perseid Meteor Yağmuru.

Güneş Sistemimizin küçük ve güzel üyeleri Kuyrukluyıldızlar yörüngelerinde dolaşırken arkalarında kendilerine ait malzeme bırakırlar. Bunu bir araçtan çıkan egzos dumanına benzetebilirsiniz. Gezegenimiz Dünya yörüngesinde hareket ederken periyodik olarak bu kalıntıların içinden geçer ve bu tarihlerde atmosfere giren bu malzemeler halk arasında “yıldız kayması” diye tabir edilen göktaşı yağmurlarını oluşturur. Yani aslında yıldızlar yerli yerinde duruyor. :) O gökyüzünde güzelce kayan alev topları bu kuyrukluyıldızlara ait kaya parçalarıdır. Bu kaya parçaları atmosferimize girerken sürtünmeden dolayı ısınıp yanar ve parlak bir görüntü oluştururlar. Ağustos ayında gözlenen Perseid meteor yağmuru, 109P/Swift-Tuttle kuyrukluyıldızının artıklarının Dünya atmosferine girmesi ve sürtünerek yanması sonucu oluşur.

Göktaşı yağmurları adlarını gökyüzünde yoğun olarak geldikleri bölgedeki takımyıldızlarından alırlar. Perseid meteor sırasında göreceğimiz göktaşlarının çoğu Perseus (Kahraman) takımyıldızından geliyormuş gibi göründüğü için kendisine bu ad verilmiştir.

Fred Bruenjes tarafından 11/12 Ağustos 2004 gecesindeki Perseid meteor yağmuru sırasında, geniş açılı bir fotoğraf makinasıyla 6 saati kapsayan 30 sn'lik poz süreleriyle çekilen görüntülerden oluşturulan bir fotoğraf.

Yukarıdaki Fotoğraf; Fred Bruenjes tarafından 11/12 Ağustos 2004 gecesindeki Perseid meteor yağmuru sırasında, geniş açılı bir fotoğraf makinasıyla 6 saati kapsayan 30 sn’lik poz süreleriyle çekilen görüntülerden oluşturulmuştur.

Perseid Göktaşı Yağmuru 11-12 Ağustos tarihlerinde maksimum düzeye ulaşacak. Bu tarihlerde görebileceğimiz göktaşı miktarı saatte 50-60 gibi bir rakama yükselecek. Bu gök olayında yüksek miktarda göktaşı görmek istiyorsak şehir ışıklarından uzak bir yerlerde olmamız şansımızı yükseltecektir.

Benim de üyesi olduğum gökbilim.com amatör astronomi grubu olarak bu güzel gök olayını izlemek bir etkinlik düzenleyeceğiz. Etkinlik tarihi belli ancak mekan henüz kararlaştırılmadı.

Unutmayın ki bu harika olayı izlemek için gözlerinizden başka hiçbirşeye ihtiyacınız yok :) Belki de o gece çimenlerin üzerine uzanarak geçireceğiniz bir kaç saat hayatınız boyunca unutamayacağınız güzel bir anıya dönüşebilir…

Gökyüzünüz açık, yıldızınız bol olsun…

4 Comments

  1. Selamlar, bu akşam perseid meteor yağmurunu fotoğraflamak için dışarı çıkmayı planlıyorum. Gökyüzünde tam olarak ne tarafa bakmam gerektiğini nasıl öğrenebilirim?

    Beğen

Yorum bırakın