Karşı Konumdaki Satürn 2015

Yine uzun bir aradan sonra herkese merhaba. Bu kez ara vermemin sebebi astronomi hayatım açısından biraz daha faydalı oldu diyebilirim. Ev taşıdım desem sanırım bunun ne kadar meşakkatli bir iş olduğunu taşınanlar iyi bilecektir. Bu durumun astronomi açısından bana faydası ise yeni evin artık çok daha büyük bir balkonu olması oldu :) Henüz tüm teşkilatı yerleştirmesem de teleskobumun yeri kabaca fotoğraftaki gibi olacak. Her zaman olduğu gibi balkon tam olarak Güneye bakıyor :) Bu sayede tüm Güneş sistemi cisimleri balkonumun önünden tören geçişi yapacaklar. Eğer dünyanın Güney yarı küresinde bulunan bir evde oturuyor olsaydık bu sefer de Güneş Sistemi Cisimlerini görebilmek için balkonumuzun Kuzey’ e bakması gerekecekti.


Her ne kadar balkonun tavanındaki dış cephe kaplamasının uzantısı yüksekteki cisimleri görmemi zorlaştıracak olsa da bu durumdan tek etkilenecek gezegen şu sıralar çok yükseklerde gezinen Jüpiter olacak… Ay, Saturn, Mars, Güneş ve diğer hedeflerimde bir sorun yaşamayacağımı umuyorum.  Herşeyden önemlisi ve en güzeli ise teleskobu sabit olarak sürekli balkonda bırakabilecek olmam. Çekim sırasında eski küçük balkonlarımda yaşadığım yer darlığı sorunu da burada artık karşıma çıkmayacak. Bakınız aşağıdaki fotoğrafta Kurtköy’ deki geniş (!) çalışma ofisimi görebiliriz :)

Photo 20.06.2013 22 40 41 kopya

Taşınmanın etkilerini üzerimden atmaya başlamamla birlikte yakın zamanda eski balkonumda çektiğim ama paylaşamadığım bir çalışmamı da artık paylaşmanın vakti geldi de geçiyor.

Gezegen fotoğrafçılarının çok iyi bildiği üzere Dünyamızın Güneş etrafındaki hareketinin bir sonucu olarak yılda bir kez yörüngeler Güneş-Dünya-Gezegen olacak şekilde dizilirler. Astronomide bu dizilişe Karşı Konum adı verilir. Aman hemen panik yapmayalım. “Yörüngeler diziliyor” yazarak hurafecilere malzeme vermek değil amacım :) Bu dizilişin en iyi tarafı Dünya’ dan daha uzak yörüngedeki (Mars ve ötesi) gezegenlerin yüzeylerinin, Dünyadan bakan bir gözlemciye göre tam olarak aydınlanmasıdır. Hedefin her tarafının tam olarak aydınlanmış olması da (estetik amaçlı olarak ışığın farklı açılardan geldiği çalışmalar yapmak istemiyorsak) fotoğrafçılık tekniği açısından istenen bir durumdur.

Karşı konum sırasında hava da müsaade ederse gerçekten detaylı sonuçlar almak mümkün oluyor. Ne kadar yoğun olursam olayım karşı konumların tarihini elimdeki programlar ya da internetten mutlaka öğreniyor ve o gün mutlaka çekim yapmaya gayret ediyorum. Karşı konumun bir hafta öncesi ve bir hafta sonrası da çekim için uygun tarihlerdir. Yani öyle tam o gün çekmemiz şart diye bir durum söz konusu değil.

En güzel gezegen Satürn için bu durum Haziran ayının başında gerçekleşti. Şans mıdır yoksa İstanbul’ un Pendik bölgesinde Mayıs Haziran aylarında atmosferik görüş hep iyi mi oluyor nedir bilmiyorum ama geçen karşı konum döneminde de aldığım kayıt gerçekten güzeldi. Sonuç beni tatmin etti diyebilirim.

Sat_opposition_2015-05-30-2022_9_webjpg

Kullandığım kamera siyah beyaz kayıt alan bir kamera. Kameramın önüne renk filtreleri ekleyerek her renk için ayrı ayrı kayıtlar alıyorum. Her renk farklı dalga boyunda ışıma yaptığı için de filtrelerin gezegen üzerinde ortaya çıkarttığı detaylar farklı oluyor.

Photo 03.08.2012 21 49 28

Bu farklı kayıtları birleştirerek de ortadaki renkli sonucu elde ediyorum. Elbette renkli bir kamera ile de kayıt alıp daha az yorulmak mümkün. Ancak eşit büyüklükteki sensöre sahip renkli ve mono kameralar arasındaki çözünürlük farkı sebebiyle renksiz (mono) kamera ile daha yüksek çözünürlüklü sonuç almam mümkün oluyor. Ama bende bu işe bir renkli kamera ile başlamıştım ve 1-2 yıl da bu şekilde çekimler yapmıştım. İşi öğrenirken renkli kamera ile çalışmak kesinlikle büyük kolaylık.
2015 yılında hem fotoğrafçılık, hem gözlem hem de görüntü işleme tarafında kendimi çok geliştiremedim, astronomiye çok vakit ayıramadım. Havaların çok kötü olması bunda büyük pay sahibi olsa da elime geçen fırsatlarda da tembellik yapmadım dersem yalan söylemiş olurum… Umarım yeni balkonumda ve yılın kalan bölümünde hobime çok daha fazla vakit ayırıp gökyüzünün güzelliklerini sizlerle daha fazla paylaşabilirim…
Gökyüzünüz açık olsun!

1 Comments

Yorum bırakın