Saturn 2013 sezonu açılışı

Selamlar;

İş, güç, hava durumu vs derken yine astrofotağrafi’ den uzun bir süre uzak kaldım. Elbette bulutlu geceler yeni yazılımlar üzerinde çalışmak ve tekniğimizi geliştirmek için kullanılması gereken fırsatlar olarak görülmeli. Ben de tam olarak istediğim kadar olmasa da çekim yapamadığım dönemlerde astronomi bilgimi arttırmaya gayret ediyorum. Ama şimdi aksiyon zamanı.

12 Nisan 2013 Cuma sabaha karşı Saat 00:00-02:00 arası Saturn’ u Kurtköy’ deki yeni evimin balkonundan görüntüleyebildim. Hava temiz ve seeing de fena sayılmazdı. 5 üzerinde 3 ile 4 arası bir puan verebilirim.

Öncelikle sizlerle Saturn’ u mono kamera ve kırmızı renk filtresi ile kayıt altına aldığım videoyu paylaşmak istiyorum;

Maalesef özellikle mavi renk filtresi ile çektiğim video çok gürültülü (kumlu-parazitli) çıkıyor. Bunun nedeni mavi rengin atmosferden geçerken kırmızı renge göre daha fazla bozulması… Bu nedenle ben de aldığım videolardan kırmızı renk kanalını içerenleri işledim. Beğendiğim bir tanesinin sonucunu sizlerle paylaşıyorum.

Fotoğrafta Satürn’ ün halkası tüm ihtişamı ile kendini sergiliyor. Bu yıl halkaların dünyaya göre konumu daha yatık olduğu için böyle güzel bir şekilde görebiliyoruz. Gelecek yıl daha da yatık hale gelecek ve gezegenin neredeyse bir bölümünü halkalar nedeniyle hiç göremeyeceğiz ancak halkalar daha da detaylı görülebilecek. Satürn gerçekten de gökyüzünün 1 numarası…

AN_2013-04-11-2301-PS_web

Umarım beğenirsiniz. Olumlu, olumsuz eleştirilerinizi beklerim.

Saygılarımla.

 

6 Comments

  1. Cassini’nin kontrol üssünü falan mı hackledin yoksa? :)

    Bir yerlerde görmüştüm sanırım ilginç bir projeksiyon yapıyorlardı normal fotoğraflardan, tabii sadece bir kısmı görülüyor haliyle bunda da.. Merak ettim doğrusu:)

    Beğen

    1. :) Winjupos isimli yazılım ile bunu yapmak mümkün. Fotoğrafı çektiğin saati ve koordinatları girip fotoğraf ile bu bilgileri birleştiriyorsun. Program sana haritasını ve kutup projeksiyonlarını otomatik veriyor. Bir ara buluşursak detaylıca da anlatabilirim. Mayıs’ da Bursa’ da etkinlik var. Onur’ da geliyor. Hidrojen Alfa Güneş teleskobu aldı :)

      Beğen

      1. Program hayli teknik bir şeye benziyor; merak ettim hakkaten..

        Onur ile en son görüştüğümüzde elinde bir Lunt vardı, onu diyorsun herhalde.. Bu sene bir buluşmaya geleceğim umarım, yeteri kadar uzak kaldım ortamdan, kopmamak gerek:)

        Selamlar!

        Beğen

  2. Videoyu görmüştüm twitter’dan verdiğin bağlantıda; bunun üzerinden güzel bir iş çıkacağına emindim, yanılmamışım! Çok güzel bir fotoğraf Burak! Gezegenin en kuzeyindeki ünlü “altıgen fırtına’ mı yoksa abartıyor muyum?

    Beğen

Yorum bırakın