12 Kasım akşamı teleskobumu Ay’ a çevirip seeing’ in (atmosferik görüş) iyi olduğu görünce Kopernik kraterinin dışında her Ay meraklısının çok sevdiği Clavius ve Düz Duvar (Rupes Recta) bölgelerini de çektim. Özellikle Düz Duvarı güzelce çekmek için bir ay içinde yalnızca 4 gün olduğu düşünülürse bu fırsat kaçmazdı. Düz Duvar’ ı elbette istediğiniz zaman çekebilirsiniz ancak o duvarın gölgesinin oluşup duvarın duvar olduğunun anlaşılabilmesi için Güneş ışınlarının belli bir açı ile gelmesi gerekir. Aslında bu bir duvar ya da uçurum değil…
Uzunluğu 110, genişliği ise 2-3 km kadar, yüksekliği ise 250-300 m (5 Boğaz Köprüsü yüksekliğinde) 2-3 km genişlikte 250 – 300 m lik yüksek farkını düşünürseniz aslında bir uçurum değil tabiri caizse bir bayır söz konusu…
Clavius bölgesini tek çekmeyi çok sevmiyorum. Büyük bir krater olduğu bence güzelliği tek karede çıkmıyor. Mozaik yapıp çevresini de görüntüleyince manzaranın daha iyi anlaşıldığını düşünüyorum. Bu mozaik 7 farklı kareden oluşuyor ancak iş bittikten sonra farkettim ki kraterin alt bölgelerini de çekseymişim çok daha güzel olacakmış. Fotoğrafın üzerine tıklayarak daha büyük çözünürlüklü haline bakmanızı tavsiye ederim.
ASI1200MM model kamera Ay fotoğrafları için biçilmiş kaftan. 1280×960 çözünürlüğü ile çok geniş bir alanı tek seferde çekme imkanı tanıyor. Ancak geçici olarak kullandığım Intel Celeron işlemcili minik bilgisayar ile bu 7 kareyi ve diğer 2 fotoğrafı bitirmek için sanırım 8 saat geçirdim…
Ekipman ve yazılım detayları: C11 Edge HD, Orion Atlas Kundak, ZWO ASI1200MM, Baader IRPass Filtre, Televue 2.5x Powermate, 300/3000 Frame, AS!2, Astra Image, PS CS6
Istanbul, Türkiye
Gökyüzünüz açık olsun…