Tembel işi Ay Mozaiği

Eylül, Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, 1 Mart… 6 ay sonra tekrar selamlar. Evet yaşıyorum :) Bu yazıda artık mazeretlerle kafanızı şişirmeden direkt aksiyona geçiyorum. Tembelliğime kılıf bulmaya çalışmayacağım. Hatta İstanbul’ u haftalarca felç eden kardan, yağışlardan hiç bahsetmeyeceğim.

2015-02-19 07.38.48
Arabanın tavanından yağan karın miktarını görmek mümkün

25 Ocak günü havayı açık, Ay’ ı da tepede görünce zaten balkonda hazır bekleyen sistemi hemen çalıştırdım. Evet inanmak güç olsa da aslında fotoğraf çekme isteğim çok fazla ve teşkilatım her zamankinden farklı olarak balkonda hazır bekliyor diyebilirim. Normalde teleskobun taşıyıcı sistemini balkondan bırakmaya kıyamıyorum ama artık hava güzel olduğunda kendime mazeret yaratmamak adına en azından kundak sürekli balkonda. Havayı da güzel bulursam optik tüpü de bir kaç saat önceden balkona çıkartıyorum ki teleskobun aynası ortam sıcaklığına gelsin, aynamız fokur fokur kaynamasın görüntümüz bulanmasın…

Yazın böyle, kışın tabi tüpü söküp ve biraz daha içeri yaklaştırıp öyle nöbete dikiyorum
Yazın böyle, kışın tabi tüpü söküp ve biraz daha içeri yaklaştırıp öyle nöbete dikiyorum, alttaki motosiklet kılıfını da üzerine çekiyorum ki üşümesin :)

Bu aslında çok önemli bir faktör. Saatlerce sıcak evde kaloriferli odada bekleyen teleskobu öyle balkona çıkartıp şak diye fotoğraf çekmek mümkün ama sonucun net olması çok zor. Bu yüzden teleskobun aynasının ortam sıcaklığına ulaşması için çekimden makul bir süre önce teleskobu çekim yapılacak ortama taşımak iyi bir fotoğraf elde etmek için yapılması gereken basit ama çok hayati bir işlem.

Ay’ ın farklı bölümlerinin yakın plan çekimlerini yapıp daha sonra bunları yazılımlar vasıtasıyla birleştirerek bir nevi kendi Ay haritanızı üretebilirsiniz. Üstelik bu sayede tek bir fotoğraf ile elde edemeyeceğiniz kadar yüksek çözünürlükte ve detay zengini bir Ay fotoğrafınız olur. İşte ben de 25 Ocak akşamı böyle bir amaçla teleskobun başına geçtim. Önce yüksek büyütme ile çekim yapmak istedim ama atmosferin çok dalgalı olduğunu görünce daha düşük büyütme ile çekim yaparak bu geceyi boş geçirmek istemedim. Unutmayın ki bir gezegen fotoğrafçısı ne kadar hazır, ne kadar iyi ekipmanlara sahip olursa olsun, son sözü daima atmosfer yani seeing (atmosferik görüş) söyler…

25 cm aynalı teleskobum ve ASI120MM ZWO marka kameram ile 5 video çekimi ile yarım Ay evresindeki Ay’ ın tamamını çekebildim. Tüm çekimler yaklaşık 20 dk da tamamlandı. Tam tembel işi :) Böyle bir kış gecesinde de beni çok mutlu eden detaylı bir Ay fotoğrafı elde etmiş oldum.

ay-mozaik-25-ocak-orjinal-boy1.jpg
Tıklamazsanız çok şey kaybedersiniz :)

Kış bitiyor, sezon açılıyor… Umarım yeni sezon tüm gökyüzü fotoğrafçıları için çok verimli geçer!

9 Comments

  1. merhaba acaba fotoğrafları üst üste getirmek için hangi yazılımı kullanıyorsunuz ? teşekkürler.

    Beğen

  2. Burak Bey, tebrikler.
    Gerçekten çok harika bir sonuç almışsınız. Yaptığınız işe hayran olmamak elde değil.
    Yeni sezonda yeni jupiter fotoğraflarınızı bekliyor olacağım :)

    Beğen

Yorum bırakın