Saturn Halkalarının 3 yıllık değişimi

Merhaba;

Bildiğiniz gibi 2010 yılından bu yana balkonumda kurulu olan teleskobumla güneş sistemi fotoğrafçılığı yapıyorum. Geriye dönüp baktığımda bilgisayarımda bir sürü video ve fotoğraf biriktirdiğimi yani yavaş yavaş güzel bir arşiv sahibi olmaya başladığı görüyorum.

İşte yine böyle bir inceleme yaparken önceki yıllarda çektiğim Satürn fotoğraflarını kullanarak halkaların dünyaya göre olan açılarının nasıl değiştiğini gösterebileceğimi farkettim. Aslında burada hareket eden Saturn’ un halkaları değil Dünyamızın ve Saturn’ un yörünge konumlarına göre değişen bakış açımız olduğunu söyleyebiliriz.

20130516-160717-new

Gördüğünüz gibi halkalar giderek daha yatık bir hal alıyor. Gelecek yıl ise halkaları neredeyse tam yatık olarak görürken gezegenin bir kutbunu hiç göremeyeceğiz.

Çalışmada bir başka göze çarpan nokta ise benim fotoğrafçılık tekniğimdeki değişim. Elbette bu 3 yıl içinde kullandığım ekipmanları kailtesi de oldukça yükseldi. İlerleyen günlerde eski fotoğraflara ait ham datalar üzerinde tekrar çalışarak bu renk ve ton farklarını gidermeye çalışacağım ama öncelikle bu haliyle paylaşmak istedim.

Bu 3 yıl içerisinde hangi ekipmanlar ile bu sonuçlara ulaştığımı da aşağıdaki tabloda sizlerle paylaşıyorum. Teleskobumun 1200mm lik odak uzunluğunu Televue marka 5x Powermate ile “optik düzlemde” daha da uzattığımı söylemeliyim.Yoksa Saturn’ u bu kadar büyük görüntüleyebilmemiz mümkün olmazdı…

Saturn 3 yıllık ekipman

Umarım bu gelişim aynı oranda devam eder ve gelecek yıllarda sizlerle çok daha detaylı ve keyifli çalışmalar paylaşabilirim.

Sevgilerimle…

2 Comments

  1. Merhaba

    Bende 76-700 mm bir teleskop bulunmakta.Satürn’ü gözlemlemek için ne yönde bir aynalı teleskop kullanmam lazım ?
    orion’un “SpaceProbe 130ST EQ” 130-650 mm teleskobu yeterli olurmu ? Bilgi paylaşabilirseniz çok memnun olurum.

    Beğen

    1. Merhaba Buğrahan. Stellarium programını yükleyip Saturn’ un konum ve saatini bu programdan kolayca öğrenebilirsin. Tavsiye ederim. Elindeki teleskopla Satürn’ ün halklarını rahatlıkla seçersin.

      Syg.

      Beğen

Yorum bırakın