Ben kimim?

 

Ne kadar basit ve aynı zamanda ne kadar zor bir soru. Elbette burada basit olan yanıtı vermek daha uygun olacaktır…

1982 yılının Haziran ayında İstanbul Kadıköy’ de doğdum. Lisede Fen Matematik bölümünden mezun olsam da daha sonra Üniversite’ de İktisat okudum ve nihayetinde bir bankacı olarak hayatıma devam ediyorum. Bölüm ve Meslek olarak Astronomi’ yi profesyonel manada hayatıma dahil edemesem de bir amatör astronom olarak bu işi keyfimce ve bir hobi olarak yaşamaktan gayet mutluyum.

Tam olarak  bu mikrop içime nereden düştü emin olmamakla birlikte kendimi çocukken babamın aldığı Bilim&Teknik dergilerini karıştırırken hayal meyal hatırlıyorum. Orada konusu Uzay ve Uzay yolculuğu olan makaleler hep diğer konulara göre daha fazla ilgimi çekerdi. Yine TV’ de içeriğinde Uzay olan filmleri gözlerimi kırpmadan izlediğimi hatırlarım. Astronomi’ ye ait hafızamdaki en eski anılar bunlar…

Daha sonra Üniversite yıllarında Astronomi içerikli popüler bilim kitaplarının sayısının artması ile birlikte gözlemsel astronomiye doğru ilgim yoğunlaştı. O dönemde Trabzon – Karadeniz Teknik’ de okurken Rus Pazarı’ ndan (Çömlekci)  Tasco marka, üzerinde 20×50 yazan ve aslında 7×50 özellikleri olan bir dürbün alıp öğrenci evimizin çatısında  yere uzanıp takımyıldızları inceleyerek ilk gözlemlerime başladım. Bu gözlemlerde Tübitak’ ın Gökyüzünü Tanıyalım kitap ve kaset setine ait ses kasetlerinden çok faydalandım.

Nihayetinde okul bitti, hayatın gerçekleri olan geçim ve iş bulma derdi astronominin önüne geçti :) 2003-2008 arasında bu konuda tam anlamıyla boş ve ölü yıllar olarak sayabiliriz. 2008 yılında internette araştırma yaparken halen aktif bir üyesi olduğum gokbilim.com forumunu keşfettim… Bu forumdaki sıcak ortam ve bilgi paylaşımı beni tekrar aktif olarak astronomi’ ye dönmeye sevk etti. Yaklaşık 1 yıllık sağlam bir araştırmanın ardından 10” lik (254 mm) Orion Atlas EQ – Goto teleskobumu satın aldım. 2009 için 10” bir teleskop hem de Goto’ lu (Git Bul Sistemi – Yıldızları otomatik olarak bulan bir kılavuz sistem) bir kundak gerçekten nadir bulunan bir sistemdi. Ancak son 3 yılda gökbilim.com ‘ un yarattığı sinerji ile şu anda bu açıklıkta bir teleskobu, hatta çok daha büyüklerini kullanan amatör astronomların sayısı oldukça arttı.

Şehirde yaşayan bir amatör astronom olarak ışık kirliliğinin göbeğinde Derin Uzay cisimlerinin gözlemini yapmam ya da bunların fotoğraflarını çekebilmem çok zordu. Kaliteli bir gözlem ve fotoğraf çekimi için mutlaka karanlık bölgelere gitmek gerekiyordu. Hayat telaşı içinde buna fazla imkan bulmam maalesef mümkün değildi. Bu nedenle önümdeki tek ve bence en keyifli seçenek olan, ışık kirliliğinden neredeyse hiç etkilenmeyen Güneş Sistemi Gözlemciliği ve Fotoğrafçılığına adım attım. Derin Uzay’ ın güzelliklerini ise yılda birkaç kez gerçekleştirdiğimiz ve şehirden uzak karanlık bölgelere gidip kamp yaptığımız gözlem etkinliklerine bıraktım.

Özetle 2009 yılından bugüne kadar bir Güneş Sistemi Fotoğrafçısı olabilmek için çaba sarf ediyorum. Her geçen gün daha iyisini yapabilmek için yeni yazılımları, teknikleri araştırıyorum ve bütçemin elverdiği ölçüde yeni ekipmanlar alıyorum. Geriye dönüp 2.5 yıllık dönemde neler yaptığıma baktığımda açıkçası kendimi başarılı da buluyorum. Elbette bu başarı tek başına elde edilmiş bir başarı değil. Bu yolda benimle kıymetli bilgilerini paylaşıp yol gösteren, yurtdışından ekipman alımı konusunda bana destek veren arkadaşlarımın ve kar kış soğuk dinlemeden etkinliklerde beni yalnız bırakmayan, bazen Jüpiter’ den iki detay daha çıkartmak için sabahlara kadar bilgisayar karşısında kaldığımda bana sabır gösteren, hep daha iyisini yapabileceğim konusunda beni teşvik eden sevgili eşim Çiğdem’ e de çok teşekkür ediyorum.

Yaşadığımız Evren’ i daha iyi anlamak ve aslında ne kadar büyük bir bütünün parçası – aynı zamanda ne kadar küçük ve yalnız –  olduğumuzu daha iyi anlamamıza yardımcı olan Astronomiyi ve Güneş Sistemi fotoğrafçılığını çok ama çok seviyorum. İmkan bulup iki kare çekmeyi başardığım zamanlarda gördüğüm güzellikleri sizlerle de paylaşmak amacıyla bu blogu açtım.

Evren’ e karşı olan merakınızı canlandırabilmek ve keyifli vakit geçirmeniz dileğiyle…

Burak Yeşilmen

18 Şubat 2013 İstanbul

17 Comments

  1. Merhaba Burak Bey,
    Acaba yurtdışından aldığım teleskobu yanımda Türkiye’ye getirirken herhangi bir harç, vergi ödemem gerekir mi? Gümrükte herhangi bir sıkıntı çıkar mı? Bu konuyla ilgili bilginiz varsa yardımcı olabilir misiniz.?
    Derin uzay gözlemciliği ve güneş sistemi gözlemi için celestron nexstar 127 slt ilk teleskop olarak uygun mudur? Görüşlerinizi merakla bekliyorum.
    Saygılarımla.

    Beğen

    1. Merhaba, kutusunu açar, daha önce kullanmış olduğunuzu belli ederseniz hiçbir sorun çıkmaz.

      Nexstar 127 başlangıç için gayet güzel bir teleskoptur. 1-2 yıl tecrübe ardından yetmeyebilir. O zaman bir üst modellere/ daha yüksek açıklıklı teleskoplara bakarsanız.

      Beğen

  2. Ben bir ortaokul fen bilgisi öğretmeniyim. öğrencilerime güneşi ve bir akşama ay ve diğer gök cisimlerini göstermek için bir, bushman matka teleskop satın aldım.Ancak güneş filtresi Merceğe takılan cinstenmiş ve sıcaklık farkında çok hızlı bi şekilde çatladı. Hızlı ve ucuz bi şekilde bi filtre edinirsem öğrencilerimle bir gözlem olanağım olacak bu konuda bana destek verebilirsiniz?

    Beğen

  3. Çok teşekkür ederim ilgi ve alakan için.mailim: zülal_y@hotmail.com
    Yolunuz Mersine düşerse burda bir ablanız olduğunu unutmayın.sağlıklı günler dilerim

    Beğen

  4. Ha bu arada ingilizce olan videolu anlatımları defaten izledim.Asıl sorun şu; Türkiye konumunu vs giriyorum ama nekadar doğru yapıyorum bilemiyorum.Hatta bazen hizalama başarılı diyor fakat GoTo sistemi abuk subuk çalışıyor.Nerde hatam var anlamadım.Mersinde bildiğiniz bir isim varmı bana yardım edecek.Tekrar teşekkür ederim bana cevap yazdığınız için.Sağlıcakla kalın

    Beğen

    1. Merhaba tekrar. Mersin’ de bizim fotoğrafçılık grubundan Yüce arkadaşımız var. Size telefonunu vereceğim. Yardımcı olacağını söyledi. Mail adresinizi verir misiniz.

      Beğen

  5. Merhabalar tekrardan.iş yoğunluğu sebebiyle bloga giremedim.Evet GoTo sistemi doğru çalışmıyor.Moon diyorum zıt yöne doğru dönüyor ki stellarium ve benim baktığım yön doğruyken GoTo sistemde bir sıkıntı var.Ben tam olarak hizalama işini beceremiyorum ve elimdeki teleskopdan soğudum)).Yabancı dillerim oldukça iyi.Almancaya ayarladım teleskop dilini.Bulucu dürbünle hizalamaya çalışıyorum ama sonuç fiyasko.Mersinde bu işi bilen kimse bulamadım.Adana Çukurova Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Fakültesi yani Uzaymere gitmeyi düşünüyorum.En azından Mersine en yakın il (70km).Lütfen bana bir yol gösterin.Çok basit bir ayrıntıya takılmış durumdayım,bir başarabilsem çok keyif alacağım.En azından Celestron hakkında tam ayrıntılı bir videolu anlatım olsa.Şimdiden çok teşekkür ederim iyi keşifler

    Beğen

  6. Burak Bey merhabalar.ben Mersinde yaşıyorum ve bende sizin gibi çocukluğumdan bu yana Gökbilimine meraklıyım. Geçtiğimiz ay bir teleskop aldım fakat hizalamada sorun yaşıyorum bende buyuzden manuel kullanıyorum .teleskopun markası Celestron nexstar 6se .bana bu anlamda yardimci olabilecek kimse bulamadım .şu ana kadar sadece ay gözlemi yapabildim. En azından anlaşılabilir bir açıklaması olsa . Kolay kurulum için izlemedigim video kalmadı. Yardımcı olabilirseniz çok çok minnettar olacam.simdiden teşekkür ederim

    Beğen

    1. Merhaba Zülal hanım. Öncelikle teleskobunuz hayırlı olsun. Çok güzel bir teleskop almışsınız. Hizalamada sorun yaşıyorum derken otomatik bulma yani go-to sistemi doğru çalışmıyor değil mi? Yoksa bulucu dürbün ile teleskop aynı yere mi bakmıyor?

      Beğen

      1. Burak bey merhabalar ben kocaelinde bir okuldayım astronomi günleri planlıyıruz bukonuda sizden de yardım isteyecektik size nasıl ulaşabiliriz

        Beğen

Yorum bırakın