Gökyüzünün en güzeli Saturn

Bu yıl Saturn o muhteşem halkalarını tüm güzelliği ile gözler önüne serecek. Yörünge açılarımız arasındaki fark nedeniyle bakış açımız halkaları biraz daha yatık görmeye elverişli hale geliyor. Ben de 23 Mayıs gecesi kötü havalara ve hayat koşturmacasına meydan okudum ve gökyüzünün en güzelinden bir kareyi ölümsüzleştirdim. Tabi kare dediğimi bakmayın, gezegen fotoğrafçılığında önce video çekip ardından bunu çeşitli yazılımlar yardımıyla fotoğraf haline getiriyoruz. Bunun sebebi atmosferimizin sürekli hareket halinde olması ve bize çok uzaklardan gelen ışığı eğip bükmesi… Yüksek hızda video çektiğimiz zaman atmosferin nadiren sakin olduğu o bir kaç anı yakalayıp ardından bu anlardaki gezegen görüntülerini üst üste bindiriyor yani istifliyoruz (stacking)

Belki çektiklerimin en iyisi değil ama yine de 2015′ in ilk eli yüzü düzgün Saturn fotoğrafı olması sebebiyle paylaşmak istedim. Umarım bu yıl daha iyilerini çekebilirim.

11 Comments

  1. Ben ayni zamanda bartin gazetesinde amatör gazeteciyim bartinda bu hobiyle ilgilenen cok az kisi var röportaj yapabilirmiyiz?

    Beğen

  2. Merhaba, çektiğiniz fotoğrafları çok beğeniyorum ve her gün blogunuza bakmadan edemiyorum ve bende bu konularla baya ilgiliyim ve çektiğim fotoğrafları registax ile çok güzel bir hale getirebiliyorum sizide örnek alıp bende bir blog açmak istiyorum fakat hangi sitelerden yararlanabileceğimde kararsızım önerebileceğiniz siteler varmı

    Beğen

  3. Merhaba Burak bey. Elinize sağlık. Ben uzun yıllardır içimdeki sevdaya bu yılın başında kısmen de olsa kavuştum. Önce bir başlangıç teleskobu seçtim. Meade ds2130 ile başladım. Canon 450D makinemi T adaptör ile bağlayıp denemeler yaptım. Bu arada CCD kamera olarak Philips SPC900 nc aldım ve onu teleskoba adapte ettim. Bu arada Registax, Photoshop vs kullanmak için yeni bir PC aldım. Ancak Philips in win8 driver ını bulamadım. Çekimleri eski pc ile yapıyorum hala. Bu arada değişik barlowlar, göz mercekleri, 0,5x fokal reducer, projeksiyon çekim için adaptör, CLS LP filtre, teleskop takip motoru için AC/DC adaptör vs aldım. Teleskobun GoTo özelliğini hala doğru dürüst kullanamıyorum. Bu teleskobu çocuklarım biraz daha büyüyünce onlara devredip kendime derin uzay için yeni bir teleskop almak istiyorum. Sizin bloğunuz ve forumlar oldukça öğretici. Telekobumun yeteneklerinin sınırlı olduğunu biliyorum ancak “Astrophotography with Small Telescopes” with James Chamberlain videosu kafamı karıştırdı. O çekimleri nasıl başarmış olabilir?

    Beğen

    1. Merhaba, gotoyu bazen ben de tam ayarlayamıyorum ama sürekli bir sorun oluyorsa konum tarih ve kabaca da olsa kutup ayarı gibi konuları kontrol etmekte fayda var.

      Yeterince karanlık bir yerden, uzun pozlama ile bu sonuçları almak mümkün. Hatta teleskoba bile gerek yok. Kamera lensleriyle de harika sonuçlar alınır. Derin Uzay fotoğrafçılığında karanlık bir gökyüzü herşeyden daha değerli desek abartmamış oluruz sanırım…

      Beğen

  4. Evet göz merceğinin takıldığı yere takacaksınız. Hatta aradaki diagonali de çıkartıp öyle takın. Teleskoplar büyütme yapmaz. Büyütmek için de barlow dediğimiz parçalardan almak gerekir.

    Uzun soluklu olarak bu işle ilgileneceğim en iyisi olsun diyorsanız Televue alacaksınız. Mesela 2x büyütme yapan şu; http://agenaastro.com/televue-1-25-2x-barlow-blw-2125.html

    3x, 5x olanları da var. Sizin teleskobunuz 2-3x in üzerini kaldırmaz. tavsiyem 2x almanızdır.

    Fakat beni idare etsin derseniz de tüm modeller şurada; http://agenaastro.com/optical-accessories/barlows-extenders/1-25-barlows-extenders.html

    Teleskopların bir kapasitesi vardır. Tıpkı fotoğraf makinasındaki lenslerin kabiliyetlerinin farklı olması gibi… Büyütme arttıkça aldığınız ışık azalır ve cismi görüntülemek zorlaşır. Bu hobi maalesef biraz pahalı bir hobi. Gözlem için basit bir teleskop bile büyük mutluluk verirken özellikle gezegen fotoğrafçılığında çok iyi sonuçlar alayım diyorsanız tüm parçaların iyi kalite olması gerekiyor. Elbette derin uzay fotoğrafçılığı için de parçaların kaliteli olması tercih edilir ama sadece bir fotoğraf makinesi ve bir tripod ile dahi çok güzel gökyüzü fotoğrafı çekebilirsiniz. Örneğin Samanyolu…

    Ama en önemlisi çok okumak gerekiyor. Ben 1 yıl okudum ve teleskobumu bu 1 yılın sonunda aldım örneğin…

    Tring, mercek, barlow gibi parçaların giriş çıkış yerleri hep standarttır. Ya 1.25 inch dir ya da 2 inch. Sizin teleskobunuz 1.25″ lik parçalar ile uyumlu.

    Kolay gelsin.

    Beğen

  5. Teşekkür ederim. Peki bunu direky eye piece’in girdiği yere mi takıcam? Cevap evet ise, büyütme nasıl sağlanacak? Bende iki çeşit mercek var. Biri 25’lik, diğeri 9’luk. Büyütmeyi sağlayan bunlar değil mi? Cahilliğimi mazur görün. Ayrıca Gökbilim.com üyesiyim fakat forumda bir şeyler bulabilmek bazen zor olabiliyor ya da sorumuzun tam cevabı olmayabiliyor. Örneğin T Ring ama 127SLT için hangi t-ring gibi.

    Beğen

  6. Selamlar. Benim de en sevdiğim gök cismi Satürn. Bunun sebebi sanırım diğerlerinden farklı olarak belirgin, harika bir halkası olması. Yakın zamanda Canon 70D DSLR makine alacağım, bir adet Celestron NexStar 1217 SLT teleskobum var. Bu ikisini kullanarak astronomi fotoğrafları çekebilir miyim? Cevap evetse bunu nasıl yapabilirim? Başka hangi aparatlar gereklidir? Teşekkürler.

    Beğen

    1. Merhaba, kameranız da teleskobunuz da güzel. Bunları birbirine bağlamak için t adaptör dediğimiz bir parça almalısınız. Sizin için nette aradım şunu buldum. http://www.aliexpress.com/item/1-25-31-7mm-astronomical-telescope-connected-to-a-Canon-SLR-photography-adapter/32216487695.html?tracelog=ae-app-ios-sharefor-shkmail

      Farklı fiyata farklı tipte de mevcuttur ama bu iş görür. 10-30 gün arasında adresinize gelir. Esas olay bundan sonra başlıyor. Parça gelene kadar gokbilim.com forumuna üye olup okuma yapabilirsiniz. Ben de oradan öğrendim bir çok şeyi. Kolay gelsin.

      Beğen

Yorum bırakın