Seeing 6 – Burak 0! Ya da Bir Gezegen Fotoğrafçısının çilesi…

Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba! Uzun bir ara yazarken vicdanım hiç sızlamadı çünkü her ne kadar haftalık olarak bir şeyler paylaşmak istesem de yazının içinde mutlaka yeni bir fotoğraf olsun diye uğraştığım için bu kadar arayı açtık… Sebebi de biz Gezegen Fotoğrafçılarının hem en iyi dostu en en belalı düşmanı olan atmosfer… Adamlar boşuna atmosferden kurtulmak için uzaya Hubble Teleskobunu göndermemişler…

4. seneme girdiğim Gezegen fotoğrafçılığında ard arda tam 6 gün çekim yaptığım hiç olmamıştı. Geçtiğimiz hafta (17-23 Mart 2014) havalarında güzel olmasını fırsat bilerek ve Jüpiter’ in de uygun saatlerde yani akşam 20:00-21:00 gibi görüş açıma girmesinden dolayı her akşam çekim yaptım. Ancak elle tutulur bir tane bile güzel fotoğraf çıkartamadım bu kayıtlardan. Çünkü her ne kadar başınızı gökyüzüne kaldırıp baktığınızda yıldızlar pırıl pırıl görünse de (buna geçirgenlik-transperancy diyoruz) maalesef teleskop ile bakıldığında tam bir kaynayan yumurta görüntüsü aldım. Bu benzetme aslında tam oturdu. Bir tencerede kaynayan yumurtaya baktığınızı düşünün…

Neyse sözü fazla uzatmadan, size “ne çektiğimi” daha iyi anlatabilmek adına hazırladığım aşağıdaki esere(!) göz atmanızı öneriyorum :)

Elde malzeme olmayınca insan kendini böyle işlere vuruyormuş, idare edin…

Gökyüzünüz açık, seeinginiz 5/5 lik olsun…

Edit: İnsan sitesinin adresini bile yanlış yazar mı? Defalarca kontrol etmeme rağmen 2 yerde yerde yaptığım imla hatası gözümden kaçmış, affola…

13 Comments

  1. Teşekkür ederim ilginize..Diyelim ki bu Teleskopu aldım.Çok merak ediyorum.Çocukluk hayalimdir.Fakat ilgi alanım bu mu ? Yoksa bir heves uğrunamı bu yola çıkıyorum emin değilim. (Alma kardeşim dediğini duyar gibiyim :)) Öğrenmek istediğim,beklentilerini karşılayıp karşılamadığı..Bir gece karanlık bir bölgeye teleskopu kurup defalarca gökyüzünde olup biteni izlemek duygusunu yaşamak istiyorum.Sıkıldığınız, aman ya şunu da başıma dert ettim diye hiç hayıflandığınız oldu mu? Deneyimlerinizden bahsedermisiniz lütfen.

    Beğen

    1. Hiçbir zaman sıkılmadım… İş güç nedeniyle istemeden de olsa ilgilenemediğim dönemler oldu ilgim asla bitmedi. Teleskop bir araç, önemli olan astronomiyi seviyor musunuz ve buna bütçe ayırmaya hazır mısınız buna emin olmanız lazım. Tavsiyem teleskop almadan önce bir etkinliğe katılıp teleskopları incelemeniz. Tecrübe ederseniz fikriniz netleşir.

      Beğen

  2. Burak Bey merhaba, yıllardır bir teleskopum olsun istedim. Artık kendimce iyi bir araştırmadan sonra ( ne kadar iyi tartışılır:)) Celestron CPC 1100 almaya karar verdim. Yurtiçin de bayağı fiyat farkı var. Yurtdışından ya da buradan alsam herhangi bir teknik aksamında sıkıntı yaşandığında türkiyede nerede ve nasıl yaptıaracağız? Ve daha bir sürü soru var kafamda.. (sitenizi yer imlerime ekliyorum. Buradan cevap alabilirsem yazmaya devam ederim. by :))

    Beğen

    1. Kaan bey merhaba. Tercihiniz güzel ve harika bir teleskop. Başlangıç için iddialı ama kundağı çatal kundak dediğimiz bir sistem ve gözlem için çok pratik. Fakat fotoğrafçılık için bir dezavantajı var. Ekvatoryel kundaklar fotoğrafçılık için uygundur. Çatal kundaklar alan dönmesi (field rotation) dediğimiz bir sorun yaratır fotoğrafçılıkta. Biraz google da araştırın bu konuyu. Aynı tüpün EQ kundaklı modelini alırsanız bu sorunu yaşamazsınız… Yurtdışından alırsanız bir sorun olduğunda sıkıntı yaşayabilirsiniz ama Türkiye’ deki fiyat farkı bu riski almaya bence değer. Benim kundağım bir ara bozulmuştu. Bu işten anlayan bir elektronikçiye (tv tamircisi) yaptırdım aynen devam :)

      Yalnız teleskobu yurtdışından direkt buraya yollamazlar çünkü o firmanın Türkiye distrübitörü var. Gidip kendiniz alıp getirmeli ya da bu kıyağı yapacak bir arkadaş bulursanız ona getirtmeniz gerekir… Uygun uçak bileti bulursanız git-gel parası dahil yine avantajlı oluyor diye hesaplamıştım bir kaç yıl önce…

      Beğen

  3. çok teşekkür ederim sorularımı cevapladıgınız için :) gerçekten ihtiyacım vardı türkiyeden biri ile konuşmaya tekrar teşekkürler :)

    Beğen

  4. Çok teşekkür ederim ederim cevap verdiğiniz için. Anlamadıgım bir şey var sadece meade cihazı alırsam ekvatoral degıl ve ekvatoral olmadıgı için resim çekimi yapamayacakmıyım?

    Beğen

    1. Rica ederim. Hayir fotograf cekersiniz ama “layikiyla” cekemezsiniz. Fotograf cekecekseniz mutlaka ekvatoryel kundak alin. Nedeni burada anlatilamayacak kadar uzun ama gokbilim.com forumunda biraz arama/okuma yaparsaniz sebebini cok iyi anlarsiniz. Hem de farkli konulari da ogrenmis olursunuz.

      Beğen

  5. merhaba ben teleskop alacacagım en kısa zamanda ve iyi birşey almak istiyorum. aklımda 2 model var biri celestron 1100 cpc 2800mm digeride meade lx90 12 ınch acf teleskop sizce hangisi daha iyidir?

    Beğen

    1. İkisi de cok iyi cihazlar. Celestron daha cok tercih edilir ve daha cok kullanicisi vardir. Elbette en onemli kriter teleskobun acikligi. Meade 1″ daha buyuk. Fakat daha once hic teleskop kullanmadiysaniz acele etmeyin derim. Bu teleskoplarin kundaklari gozlem icin uygun ama fotografcilik icin uygun degildir. Fotograf cekecekseniz mutlaka ekvatoryal kundak almalisiniz.

      Beğen

  6. Merhaba Ulaş Bey,
    Ben de yıldızların ne kadar göz kırptığına bakıyorum. Çok oynaklarsa genellikle görüşde kötü oluyor. Bunun yanında seeing takibi amaçlı sitelere de bakıyorum ama son zamanlarda tahminleri çok tutmuyor maalesef.

    Benim teleskobum balkonda sürekli olarak kurulu duruyor. Bu yüzden genellikle sadece kablo tak-sök işini göze alıp çekim yapıyorum. Kötü ise de yapacak bir şey yok diyerek güzel gecelerin hayalini kuruyoruz…

    Beğen

  7. Merhaba Burak bey.
    Atmosfer çok geçirgen gözükse de benzer sorunlarıı ben de yaşıyorum. Ben teleskobu indirip kurmaya karar vermeden önce bir spotting skop ile seeing hakkında fikir sahibi olmaya çalışıyorum. Bu arada Mars gezegeni hakkında bir planınız var mı? Dünya`ya yaklaşıyor. Çalışmalarınızda başarılar….

    Beğen

Yorum bırakın