Jupiter ve uydusu Callisto

Merhaba, geçen hafta sonu çektiğim 9 set Jüpiter videosu üzerinde çalışmaya devam ediyorum. Biz Gezegenciler, belki de tüm astrofotoğrafçılar biraz garibiz doğrusu. Çektiğimiz fotoğrafları/videoları hızlıca işleyip hemen paylaşmak, yorumları ve eleştirileri, güzel yorumları almak isteriz. Bazen böyle acele ile iş yaparken de Post Processing dediğimiz fotoğrafı/videoyu işleme kısmına yeterince zaman ayırmayız. Ki fotoğrafı işleme bölümü en az teleskop başında görüntüyü çekmek kadar hatta daha bile önemlidir. Bunu bildiğim için artık böyle yapmamaya çalışıyorum. Gerekirse bir data üzerinde 1 hafta, hatta bazen içim rahat etmez ise aylar önce çektiğim bir çalışmaya tekrar geri dönüyorum ve tekrar tekrar işliyorum.

Aslında bu Cumartesi gecesi İstanbul’ da hava açıktı hatta pırıl pırıldı. Yine bu hafta da çekim yapacaktım ama gel gör ki hiç huyum olmamasına rağmen uyuya kalmışım :( Yani anlayacağınız eski datalara yüklenmeye devam :)

Çektiğim 9 setlik Jüpiter videolarının bazılarında uydu Callisto’ yu da kadraja almıştım.Hatta bu zamana kadar aldığım en net ve sınırları, küreselliği belli uydu çekimi olmuştu.Demek ki netlemeyi iyi yapmışım yoksa bu uyduların bu şekilde çıkabilmesi mümkün değil. Gezegen fotoğrafçılığı yaparken netleme yapmak için amatör astronomlar bir çok yöntem kullanırlar. Kimisi yazılım ve donanım birlikte çalışan sistemler kullanarak bu işi otomatik yaparken, kimi de benim gibi manuel netlemeye çalışır. Eğer seeing müsaade ederse ve Jüpiter çekiyorsanız gezegenin uydularını referans alıp netlemenizi yapabilirsiniz. Uydu net ise gezegeninizde nettir demektir. Ve bu çok sağlıklı bir yöntemdir. Bunu yaparken kullandığım çift hızlı Feather Touch marka focuserinde payını yabana atmamak lazım…Bu sayede hassas bir şekilde netlemeyi yapmak mümkün oluyor.

Wikipedia’ da yazan bilgilere göre; Callisto, Jüpiter’in doğal uydularından biridir. Büyüklükte Jüpiter’in uyduları arasında ikinci, Güneş Sistemi’ndeki tüm uydular arasında üçüncü sırayı alır. 1610 yılında Galileo Galilei tarafından bulunmuş, ve o dönemde tanımlanan 4 Galilei uydusu içinde gezegene en uzaktaki olması nedeniyle Jüpiter’in ‘IV’ numaralı uydusu olarak adlandırılmıştır.Güneş Sistemi’nde, üzerinde en çok krater bulunan gök cismidir. Yüzeyi son 4 yılda hiç değişmemiştir.

Callisto’ dan detay alabilmek ve detayı gösterebilmek için görüntüyü biraz büyütmek gerekiyordu. Bu nedenle aligment (hizalama) ve stacking (istifleme) işlemlerini 1.5x drizzle özelliğini açık tutarak yaptım. Nihai sonucu ise %90′ a indirgeyerek birazcık hile yaptım :) Böylece görüntü biraz daha keskinleşti. Bunun yanında İstifleme işlemini 2 kez yaptım. Bir tanesinde gezegeni, diğerinde ise sadece uyduyu referans alarak işlemi tamamladım ve iki sonucu Photoshop yazılımı üzerinde birleştirdim.

2014-01-11-2354_6-BY-LRGB-AI-PS-Katmanlı

Çıkan sonucu incelediğimde uydu Callisto üzerinde detay olduğu çok rahat belli oluyor. Tabi burada bir hataya düşmemek gerek. O hata da işlemeden kaynaklı “artifact” dediğimiz, görüntü işleme yazılımların eklediği ve aslında orada olmayan dataların görüntüye ilave edilmesi sonucu da oluşmuş olabilir. Belki de detay sandığımız şey suni bir veri. Bunu test etmek için Callisto’ nun o anki durumunu bize gösteren yazılımlar ile bizim sonucu karşılaştırmamız lazım. Bu karşılaştırmayı yaptığım zaman uydu yüzeyinde görülen bir çok detayın benim sonucum ile hemen hemen aynı yerlerde aynı parlaklıklarda olduğunu görüyorum.

Callisto - Jupos Karşılaştırma

Çalışmama yapabileceğim bir eleştiri uydunun işleme sırasında biraz küreselliğini kaybetmesi. Daha pürüssüz yuvarlak olması gerekirdi. Belki ilerleyen zamanlarda tekrar işleyerek bunu yapabilirim. Tabi bunda görüntüyü önce 1.5x sonrada detayı görebilmek için %200 büyütmemin etkisi de var. Bu kadar büyütünce elbette tüm kusurlarda ortaya çıkıyor. Ama ilk detaylı uydu çalışmam olduğunu düşündüğümde sonuç bence geçer not alacak kadar iyi. Önümüzdeki maçlara bakacağız artık… :)

Gökyüzünüz açık, uydunuz bol olsun!

10 Comments

  1. Gezegenin yüzey ayrıntıları gayet başarılı olmuş. Eminim gözlem koşullarına bağlı olarak ileride daha iyi sonuç alacaksınız. Dikkatimi çeken ekvator düzleminin dış kenarlarda merkeze göre nispeten bulanık gözükmesi. Acaba nedeni ne olabilir?

    Beğen

    1. Selamlar, teşekkür ediyorum… Bildiğiniz gibi gezegen fotoğrafını elde etmek için önce video çekiyoruz ve bu videoyu işliyoruz. Jüpiter malum hızlı dönen bir gezegen olduğu için 2-3 dk da bile yüzeyde görülen alan oldukça değişiyor/hareket ediyor. İşte kenarlarda kalan bölümler de videonun tamamında olmadığı için elimize o bölümlere ait daha az veri oluyor. Nedeni bu. Umarım açıklayıcı olmuştur… Dikkatiniz için ayrıca teşekkür ederim.

      Beğen

  2. Sevgili Burak, çok güzel bir çalışma, fakat önemli olan en güzelini elde etmek. Bunu sen değil de kim yapacak ülkemizde. Yani ümidimiz sensin, unutma. Sevgilerimle…

    Beğen

Yorum bırakın