Jüpiter 2014 sezon açılışı

2013 yılı çalışmalarıma baktığımda, Satürn karşı konum fotoğrafı ve son aylarda çektiğim bir kaç Ay fotoğrafı dışında maalesef çok verimli geçmedi. Hem havalar çok kötüydü hem de bir türlü zaman yaratıp çekim yapamadım. Daha doğrusu istediğim kadar çekemedim diyelim…

2014 yılında bunun olmasına müsaade etmeyeceğim diyerek yıla başladım. Hatta sırf teleskobu kurup kaldırmaktan üşenmeyeyim diye kundak ve optik tüpü balkonda bırakıp üzerini örtüyorum. Bu aynı zamanda aynanın ortam sıcaklığına ulaşması konusunda da ciddi avantaj sağlıyor.

11 Ocak Cumartesi’ yi Pazar’ a bağlayan gece önce Ay, sonra da Jüpiter çekmeye karar verdim. Ay fotoğraflarını ayrıca paylaşacağım. C11 Edge HD ile ilk düzgün Jüpiter çalışmam oldu bu aynı zamanda. Gece boyunca 8 set (bir set Infrared, kırmızı, yeşil ve mavi ışığı daha doğrusu dalga boyunu geçiren fü4 filtre şle çekimden oluşuyor) Jüpiter videosu çektim. Callisto’ da gecenin ilerleyen saatlerinde kadraja girdi.

Burada Callisto’ nun da olduğu ve IR dalga boyunu geçiren filtre ile çekilmiş bir animasyonu görebilirsiniz. Açıkçası daha önce bir uyduyu bu kadar küresel ve net çekememiştim. C11 Edge HD teleskobun aynası, Orion 10″ Newtonian’ ın aynasından sanırım çok daha kaliteli… Üzerine tıklarsanız gerçek boyutta izleyebilirsiniz.

Jup and Callisto IR animation

Jüpiter bu yıl oldukça yükseliyor. Maksimum 71 derecelere çıkan gezegeni maalesef balkonda çalışmam ve bu balkonun da bir tavana sahip olması nedeniyle(!) :) bu kadar yüksekte iken çekemiyorum. Benim görüş alanıma biraz batıya yaklaştığında 55-60 derecelerde iken girebiliyor. Bu da fena bir yükseklik sayılmaz ama elbette bir 71 derece değil…

8 set videoyu işlemeyi henüz tam olarak bitiremedim ancak ilk sonuçları paylaşmak ve blogumun 2014 yılındaki ilk yazısını paylaşmak içim biraz acele etmekten sanırım bir zarar gelmez :)

2014-01-11-C11-ZWO-Web

Bu vesile ile tüm gökyüzü sevdalılarının 2014 yılını kutlarım …

7 Comments

  1. beğeniyle takip ediyorum. mikroskopla mikro kosmosu inceledim yıllrca hayran kaldığım bi çok şey gördüm. şimdi makrokosmosu gözlemlemek istiyorum bana orta düzeyde bir teleskop önerirmisiniz.

    Beğen

  2. aynı şekilde bende jüpiter’i amatör teleskbum olan celestron powerseeker 80eq ile gözlemlemeye çalışıyorum
    evim 10. kat binanın en üst katındayım.
    ancak tavan zorluk çıkartıyor dediğiniz gibi.
    gece 3’lere kadar beklemek zorunda kalıyorum :)
    sizin kadar ayrıntı göremesekte küçük bir nokta olan jüpiter’i ve 4 tane uydusunu birer nokta büyüklüğünde görebiliyoruz :)
    Başarılar …

    Beğen

    1. Olsun görüyorsunuz ya o bile yeter. Bu güzelliği göremeyen hatta haberi bile olmayan milyonları düşününce ne kadar şanslı olduğumuzu daha iyi anlıyoruz :)

      Beğen

  3. Siteniz çok güzel. İçeriğine hayran kaldım. Astronomi ve astrofotografi ile tanışalı iki sene oldu. Belki daha fazla ilerleme kaydedebilirdim ama malum, ışık kirliliği, şehir yaşantısı, yeni bir sürü enstrümanı tanıma ve tamamlama süreci yüzünden çok yavaş ilerledim. Bundan sonra yazılarınızın devamını bekliyorum. Takip edebilmek için Facebook veya Twitter sayfanız var mı? Bulamadım.

    Beğen

    1. Teşekkür ederim… Hem çalışıp, hem şehirde yaşayıp hem de bu hobi ile ilgilenmek gerçekten zor, çok haklısınız. Bizim gibiler gokbilim.com da buluşuyor genellikle. Tavsiye ederim. Twitter için @balkondanevrene hesabını takip edebilirsiniz…

      Beğen

Yorum bırakın