Güneş Filtresi ve Filtre Hücresi Yapımı

21 Ekim 2022 Güncellemesi;

25 Ekim 2022 tarihinde gerçekleşecek olan Parçalı Güneş Tutulmasını izlemek için ihtiyacın olan Güneş Filtresi yapımını öğrenmek amacıyla bu sayfayı ziyaret edenlere güzel bir haberim var! Tutulmayı youtube kanalımdan canlı yayınlayacağım. İzlemek isterseniz bağlantıyı aşağıya bırakıyorum. Ziyaretin için teşekkürler! :)

Merhaba,

Astronomi, teleskop gibi kavramları düşündüğümüzde insanın aklına hep gece gelir. Güneş batmalı ve yıldızların görünmesini beklememiz gerektiği gibi bir düşünceye kapılırız. Ama aslında tüm gün boyunca tepemizde olan Güneş’ i gözlemek ya da fotoğrafını çekmek pek aklımıza gelmez…

Aslında bunu yapmak çok kolaydır. Ancak aynı zamanda tehlikelidir de. UYGUN EKİPMANLAR İLE YAPILMAYAN GÜNEŞ GÖZLEMİ GÖZLERİMİZİ KÖR EDEBİLİR!!!

solar-eclipse-viewing

İşte bu yazımızda güvenli Güneş gözlemi yapabilmek için gerekenleri anlatıp, kendi teleskobum için yapmış olduğum ev yapımı Güneş Filtresi Hücresi imalatının aşamalarını paylaşacağım.

Öncelikle internetten Baader Marka “Whitelight” diye adlandırılan güneş filtrelerinden sipariş etmemiz gerekli.

https://astrosolar.com/en/

Sipariş için agenaastro.com ya da optcorp.com benim kullandığım sitelerdir. Ancak bir çok farklı sitede de bulmak mümkün.

Bildiğimiz alüminyum folyoya benzese de içeriği güneşin zararlı ışınları kesen materyaller ihtiva ediyor. ND5.0 diye adlandırılan gözlem amaçlı satılıyor ve güneş ışığının 99.999% unu kesiyor! İsterseniz bu filtre ile benim gibi fotoğrafta çekebilirsiniz. Ancak daha fazla ışık geçiren ND 3.8 olarak adlandırılanlar ile yalnızca fotoğraf çekebilirsiniz. Bu model ile gözlem yapmak ise gözlerimize zarar verecektir…

Aşağıda benim sipariş ettiğim filtrenin satış şeklini görebilirsiniz.  Çeşitli boy ve ebatlarda satın almak mümkün. Tahmini 10-15 gün içinde ABD’ den Türkiye’ de size ulaşmış olur.

fotofolie_01_gross

Daha önce eşimin yardımı ile kartondan yapmış olduğum (aslında hepsini ona yaptırdım :) ) güneş filtresinden daha dayanıklı bir hücre imal etmek istedim. Ayrıca bu filtre benim çok çilemi çektiği için yıpranmış ve üzerinde delikler oluşmaya başlamıştı.

Photo 07.06.2012 13 08 01

Burası çok önemli bir konu… Her gözlemden önce filtreyi teleskoba takmadan  tüm yüzeyi güneşe kaldırıp ya da parlak bir ışık kaynağına yaklaştırıp incelemek gerekiyor. Herhangi bir delik ya da yıpranmış bölge varsa o bölge bir bant yardımı ile kapatılmalı ya da filtre hiç kullanılmamalıdır.

Aşağıda ilk güneş filtresi hücremi görebilirsiniz.

IMG_5860

Aşağıdaki gibi firmalar tarafından üretilip satılan hazır filtreler ise anlamsız şekilde pahalılar. Ama elbette daha sağlamlar…

ORIONSOLAR

Ben de buna benzer bir tasarım yapmak istedim. Yaptığım araştırmalarda hücreyi önce ince sac malzemeden yaptırmayı düşündüm ancak sacın ağırlığı nedeniyle sorun yaşayabilirdim. Daha sonra ahşabın daha uygun olacağına karar verip bu alternatife yöneldim. Çevremdeki marangozları gezerek 10 TL maliyet ile aşağıdaki gibi dış çapı 32 cm iç boşluğun teleskobumun aynasına uygun olacak şekilde çapı 26 cm olan iki ahşap çember kestirdim. Gayette güzel oldular.

WP_20130510_003

Ölçü almak için hücreyi filtrenin üzerine yerleştirdim.

WP_20130510_002

Daha sonra güneş filtremden uygun ebatta kesim yaparak ihtiyacım olan kısmı aldım.

WP_20130510_005

Çemberlerin içine taşmayacak ama filtreyi de sağlam bir şekilde tutacak kadar yapıştırıcı sürdüm. Filtrenin ne aşırı gergin ne de fazla gevşek olması iyi. Orta karar bir gerginlik ve bir miktar esneklik payı ideal olanı. Aşırı gergin yaparsak filtremiz en küçük darbede hasar görecektir.

WP_20130510_004

Yapıştırma işlemi bittikten sonra hem sağlamlığı artırmak hem de biraz daha estetik görünmesi için kenarları izolasyon bandı ile bantladım.

WP_20130510_006

Filtremiz teleskobun üzerinde bu şekilde duracak. Yapmam gereken bir işlem kaldı o da kenarlara 3 adet L şeklinde köşebent takıp bunlara ekleyeceğim plastik vidalar ile filtreyi teleskobun üzerinde sabit bir şekilde tutabilmek. Şimdilik gözlem sırasında filtreyi sağlam bir şekilde bantlamak bile yetecektir.

WP_20130510_007

Fikir vermesi açısından da bu filtreler ile daha önce çekmiş olduğum bir kaç güneş  fotoğrafını paylaşıyorum

Bu fotoğrafta bir güneş lekesini görüyoruz.

sunspotiftlcweby

Bu fotoğrafım da geçtiğimiz yıl 6 Haziran 2012 tarihinde tekrarı 105 yıl sonra gerçekleşecek olan muhteşem gökyüzü olayı Venüs geçişi sırasında alındı. O siyah daire Venüs gezegeni :)

lc_web

Yukarıdaki fotoğrafı çekerken benim halim de şu vaziyette idi :) Teleskobun üzerinde duran filtreyi de görebiliyorsunuz.

IMG_9642

Haydi bakalım şimdi sıra sizde. Yaşam kaynağımız Güneş’ i daha yakından tanımak için siz de benzer şekillerde filtreler üretebilir, dürbününüz, fotoğraf makinanız ya da varsa teleskobunuz ile keşfe başlayabilirsiniz…

Keyifli gözlemler!

21 Comments

  1. hayır, ben alın demenizi istemiyorum. acemi olduğum için bilgi sahibi olmaya, yanlış birşey yapmamaya çalışıyorum. ne kadar çok bilenden bilgi sahibi olursam, o kadar çok tecrübe kazanmış olurum. internetten çok uğraştım , sorularıma cevap verecek bir tek siz denk geldiniz. o yüzden aklımdaki tüm soruları size sormak istiyorum. mesela bir uzay haritasına ihtiyaç olacak mı?

    Beğen

  2. dostum, bu filtreyi 28 kişi aşmış ve 5 üzerinden 5 puan vermişler, yorumların hepsi olumlu. Benim adıma birde siz inceleyip okur musunuz. yapacağınız iş çok zor değil. şurayı açıp okuyup, incelemeniz yeterli. yazıyorum:
    googleye direkt şunu yazın:
    Datyson Güneş Filtre Güneş Filmi Membran 5.0 Lens için Teleskop Bard filmi Baader Planetarium Astrosolar Astro 70-152mm diyafram.

    aliexpress sitesine girince hemen karşına çıkacak.
    Lütfen benim için yapın. Bu uzay gözlemlerini yapacak çocuklar da olacaktır; bilgi sahibi olmayanlarda yapacaktır. bolca bilgi ,resimler vardır. Lütfen sıkılmayın. en fazla 5 dakikanızı alır.

    Beğen

  3. Değerli arkadaşım, ben 1 ay önce visionking (90mm (lens) /500 odak) teleskop aldım. Şimdi bir güneş filtresi almak istiyorum. Tam olarak hangi boyuttaki filtreyi alacağımı bilemiyorum, yardıma ihtiyacım var. 100mm-120mm-140mm-160mm hangisi olmalı. 160mm alsam ayarlayabiliyor muyum, yoksa büyük mü gelir? Datyson marka filtre beğendim, tavsiye eder misiniz? Lütfen en kısa sürede cevap verirseniz sevinirim. Çaplarını ölçmeye çalıştım. içten içe 11,3mm, dıştan dışa 12mm. Teşekkürler.

    Beğen

    1. Merhaba, teleskobunuzun açıklığını örtecek kadar olması yeterlidir. Siz anladığım kadarıyla hazır olanlardan yani teleskoba takmak için hücresi de hazır olanlardan almak istiyorsunuz. Bu durumda teleskobunuzun açıklığını bir metre yardımı ile ölçün ve ona göre alın. Dışa dışa 12cm ise 12 alın.

      Yalnız bahsettiğiniz markayı hiç duymadım. Siz yazınca araştırdım ama bir tecrübem yok. Bu işin en güvenilir markaları Baader ve Astrozap’dir. Diğer markalar için kullanıcı yorumlarına çok dikkat edin. Göz ve Güneş şakaya gelmez. Aman diyeyim.

      Beğen

      1. ali express sitesinde var. hemde çeşitli markalar. benim beğendiğim 39-40 dolar (160tl) cıvarında.
        baader dir. orada yazanları buraya kopyalayıp, yapıştırıyorum . lütfen zahmet edip okuyun hepsini ve bana cevap yazınız.

        Datyson Güneş Filtre Güneş Filmi Membran 5.0 Objektif Astronomik Teleskop Filmler Kap Için 70-152mm Apertue Teleskop Ozan Film Yeni

        Datyson Güneş Filtre Güneş Filmi Membran 5.0 Objektif Astronomik Teleskop Filmler Kap
        70-152mm Apertue Teleskop Bard Film için Yeni
        özellikleri:
        yüksek yoğunluklu kaplama da pinhole etkisi ortadan sun’ın gerçek renk sağlamak nötr beyaz, mavi veya turuncu değil.

        bu filtrenin alüminyum kenar benimsenmiştir, CNC makine işleme yoluyla, yani hem güçlü ve güzel.
        Fit tüm 70mm için 152mm diyafram teleskop için.

        özellikler:
        kapak Çapı (opsiyonel): 100mm, 120mm, 140mm, 160mm

        sınır Malzeme: Alüminyum

        boyutu:
        kapak Çapı Sabit Olabilir Çapı aracılığıyla Diyafram: Bard Film Yoğunluk
        100mm 70-92mm 75mm 5.0
        120mm 90-112mm 95mm 5.0
        140mm 110-132mm 115mm 5.0
        160mm 130-152mm 135mm 5.0
        paket Içeriği:
        1 x güneş filtresi film
        not:
        teleskop kaput dış çapı ölçmek lütfen önce satın
        belirleyici karşılamak ” Sabit Olabilir Çapı “, kullanabilirsiniz.
        dikkat:
        asla güneşe bakmayın, ya doğrudan veya aracılığıyla bir teleskop, bir olmadan profesyonelce yapılan koruyucu güneş tamamen yüklü filtre enstrüman ön kapakları, veya kalıcı göz hasarına
        neden olabilir.

        aliexpresse bu isimle girin hepsini göreceksiniz. bazı sitelerde çok pahalı, aynı kalitede olanlar. ilkkez gözlem yapmaya başlayacağım. biraz zahmet vereceğim; ama idare edin.

        Beğen

        1. Fatih bey merak etmeyin siz yazınca zaten google a girip baktım… Konu göz sağlığı. Kendini ispatlamış markalar belli. Belki bu da iyidir ama kullanmadım ve kullanan arkadaşım da yok. Okusam da size alın diyemem orada yazanlarla.

          Beğen

  4. Geri dönüşünüz için çok teşekkür ederim. Hazır sizi bulmuşken birkaç soru daha sormak istiyorum müsadenizle.

    Dobsonian teleskopta dslr ile ay, gezegen, güneş çekimleri yapılabilir mi? Dslr ile çekim yaparken oküler olmuyor sanırım peki barlow dahil etmek istersek t ring ile focuserin arasına yerleştireceğiz değil mi?

    Teşekkür ederim
    Saygılarımla.

    Beğen

    1. Dobsonian teleskop ile Ay, Gezegen ve Güneş çekilir evet. Bu konuda internette oldukça çok sayıda örnek var. Takip olmadığı için (bazı amatörler dobsonlarına basit bir takip sistemi de ekliyorlar…) çok yüksek büyütme yapmamak gerekir. Düşük büyütmeli Ay ve Güneş fotoğraflarından tatmin edici sonuçlar alırsınız. DSLR ile çekim yaparken T adapter ile oküler ve merceksiz direkt teleskoba bağlayacaksınız. Barlowu teleskop ve fotoğraf makinasının arasına ekleyeceksiniz. Ama dobsonian teleskop ile dediğim gibi barlow kullanırsanız yüksek büyütme yaptığınız için dünyamızın dönüş hızı sonucu hedef kadrajdan çok hızlı ayrılır…

      Beğen

  5. Merhaba Burak bey.

    Çalışmalarınızı ve akabinde ortaya çıkan görsellerden ötürü sizi kutluyorum. İnşallah diğer hedeflerinize de ulaşmanız dileğiyle diyerek soruma geçiyorum:))

    Öncelikle agenaastro baader filmlerini şu an için Türkiye ye gönderimi durdurmuş optcorp’unda kargo ücretleri epeyce artmış a4 kağıdı ebatındaki filme 50 dolar kargo bedeli hesaplamıştı en son baktığımda.
    şimdi ise baader astrosolar film sitede yok. Buna muadil olarak tousand oak nasıldır baader kadar idare eder mi? Off axis ya da full Aperture arasında ne fark var bu arada teleskobum ATM 8″ f5.
    Filtreden tasarruf için mi off axis yapılıyor ya da full Aperture (tabirim yanlış mı lütfen düzeltin yani komple tüpün ön yüzeyini kaplamasını kastettim) olması bir anlam ifade etmiyor mu, güneş yeterince parlak ve büyük olduğu için?

    Bir diğer husus baader continumm filtrelerinin işlevi nedir bu filtreleri kullanırken solar film olmadan mı kullanıyoruz?
    Solar film gibi h-alpha filtreleri satılıyormu yoksa daha farklı bir kategoride mi?
    Patlamaları gösteren h-a sanırım peki bu patlamalar saniyeler içerisinde tıpkı meteor kayması gibi mi oluyor yoksa 3-4 saat içerisinde zamana yayılarak mı?

    Beğen

    1. Çok teşekkürler Mehmet Bey. Tousand Oaks filtereleri de kullanabilirsiniz. Bilinen bir markadır. Off axis evet hem tasarruf için hem de eğer teleskobunuzun açıklığı çok fazla ise (sizinki de güzel bir teleskop) daha az ışık almak için tercih ediliyor. Ama elbette imkan varsa tüm çap kadar filtre kullanmak eğer fotoğraf çekilecekse çözünürlüğü yani detayı artırır. Ama çok kafaya takmayın. Fark dağlar kadar olmaycaktır.

      Solar Cont. filtre solar filtre ile kulanılır. Tek başına asla bakılmaz kör eder, teleskop yanabilir. Bende var. Ben pratik bir faydasını henüz göremedim… Fotoğraflarıma inanılmaz detay katmadı açıkçası…

      Ha filteler satılıyor fakar 8”aynalı teleskop ile kullanılması doğru değil. Bu alan çok hakim olduğum bir alan olmamakla birlikte açıklığı küçük 3-4” lik mercekli teleskoplar için tercih edilen bir yöntem. Ha patlamalar saatler sürer. 3-4 saat çekersiniz sonra çok hızlı oynatırsanız sanki anlık bir patlama gibi görünür.

      Beğen

  6. Merhaba, Baader olan orjinal markayı Bard diye kopyalamışlar… Bence uzak durun. Gözün şakası olmaz. Güneşin hiç olmaz. Agenaastro ya da optcorp sitelerinden şaşmayın.

    Beğen

    1. Cevabınız için teşekkürler. Aslında Bard kelime üzerine takılan aksesuar olarak kullanılmış olabilir, Çince’den çeviri sorunları anlamında :)
      Esas üreticinin web sitesi burada : http://www.datyson.net/

      Ben 1 adet sipariş vermiş oldum, gelen ürünü göz sağlığını tehlikeye atmadan test etmenin bir yolu var mı? Örneğin, cep telefonu ya da fotoğraf makinesi ile mercekten fotoğraf alsam, işin uzmanı için yorum yapılabilecek bir şey ifade eder mi?

      Beğen

  7. Burak abi diyeyim lisedeyim çünkü :) cidden çok iyi çalışmalar acaba sizin elinizde bulunan folyo filtre varsa para karşılığında yollayabilirmisiniz?

    Beğen

  8. Sayın Yeşilmen bağsetmiş olduğunuz filtreyi Türkiye’de bulabilirmiyiz?
    Şunuda hatırlatmak isterim ”ISON” kuyruklu yıldızı yaklaşmak üzere.Muhakkak bunu da izlemektesinizdir.Fotoğraflarını görmek isterim.
    Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

    Beğen

    1. Selamlar. Maalesef Türkiye’ de satışı yok. Ancak linkini verdiğim siteler Türkiye’ ye kargo yapıyor. Biraz yüksek oluyor tabi kargo bedeli…

      ISON’ u takip ediyorum. Ancak henüz hava durumu nedeniyle bir türlü denk getirip gözlemleyemedim. Türkiye’ de Uğur İkizler ve Ahmet Kale çok güzel ISON fotoğrafları çektiler. Gokbilim.com forumunda bulabilirsiniz.

      Saygılar.

      Beğen

  9. Güzel çalışma eline sağlık

    İncelerken dikkatimi çekti, filtre ince bir malzemeye benziyor.

    Filtre 1’er mm’lik iki cam plaka arasına sıkıştırılsa nasıl olur sence ?

    Beğen

Yorum bırakın