Karşı konumdaki Satürn

Fotoğrafçılar iyi bilir. Bir cismin fotoğrafını çekebilmek için normal şartlar altında ışığı arkamıza almak isteriz ki hedefin her tarafı aydınlansın. Bu işlemi yapmak normal şartlar altında kolaydır. Ya fotoğrafçı ya ışık kaynağı ya da hedef hareket ettirilerek bu ışık-fotoğrafçı-hedef doğrusu sağlanabilir. Peki ya bir gezegenden başka bir gezegeni çekmeye çalışıyorsanız ne yapacaksınız? :) Güneş’ i mi (ışık) oynatalım, fotoğrafçıyı mı (dünya) yoksa hedefi mi (hedef gezegen)…?

Neyse ki Güneş Sistemimiz dinamik bir yapıya sahip ve hareket halinde. Hepimizin bildiği gibi dünyamız 1 yıl içerisinde Güneş’ in etrafını tam olarak dolaşmaktadır. İşte bu sayede yılda yalnızca 1 kez de olsa bu doğrusallık sağlanmakta ve gezegen fotoğrafçılığı için bulunmaz bir fırsat doğmaktadır. Bu durum geçtiğimiz Pazar akşamı yani 28 Nisan gecesi Saturn için gerçekleşti. Aşağıda temsili olarak göreceğiniz görüntü de olduğu gibi Dünyamız, Saturn ile Güneş’ in tam arasında kaldı ve Saturn’ un Güneş’ e bakan tüm yüzeyi, halkaları tam olarak aydınlanmış oldu. E tabi ben de boş durmadım :)

Opposition Temsili

Sabah Antalya’ dan gelmeme ve çok çok yorgun olmama rağmen bu fırsatı kaçırmak istemedim ve akşam havanın kararmasından biraz önce sistemi kurdum. Hava kararıp Saturn ufuktan 20 derece kadar yükselince önce gözlem yapmak istedim. 240x büyütme ile Saturn uyduları ile birlikte gayet güzel görünüyordu. Daha sonra büyütmeyi bir miktar daha yükselterek 400x büyütme faktörü ile gezegeni gözledim. Bu sırada teleskobuma 5X Powermate ve 10X Televue Plossl takılı idi. Gerçekten devasa Saturn merceği dolduruyor ve eşimle bana harika bir göz ziyafeti çektiriyordu. Gezegenin bir miktar daha yükselmesi için beklemeye koyuldum. Gezegen fotoğrafçılığında çekeceğiniz cismin ufuktan yüksek olması tercih edilir çünkü bu durumda gezegenden gelen ışık atmosferimizin bozucu etkilerine daha az maruz kalır. O gece Saturn maksimum 37 derece yüksekliğe çıkacaktı ve ben de tam olarak o sırada çekecektim güzeller güzeli gezegeni.

Fakat saat ilerledikçe gökyüzünü ince bir sis tabakası kaplamaya başladı. Geçirgenlik kötü bir hal alıyordu. Hatta az önce doğan Ay’ ın çevresinde bu etki çok net görülebiliyordu. Yine de yılmadım ve iyi kötü bir kayıt almak için işe koyuldum. Atmosferik görüşün (seeing) bu sürede biraz bozulduğunu görünce 2.5x powermate ile yani daha düşük büyüme ile kayda başladım. Fena değildi. Aşağıdaki kalitede bir video elde ettim. Ve bu şekilde tam 2 Set video çektim. Aşağıdaki video yalnızca infrared ışığı geçiren bir filtre ile çekildi. Marka ve Modeli Astronomik IR Pro 807 dir.

Bu şekilde bir müddet çekim yaptıktan sonra Ay’ ın etrafındaki halenin kaybolduğunu ve ayrıca videodaki gezegenin de gayet net görünmeye başladığı gördüm. Elbette bu fırsat kaçmazdı. Hemen daha yüksek büyütmeli powermate’ i yani 5x Televue marka powermate’ i takarak büyütmeyi yükselttim. Görüntü gerçekten de fena değildi. Tam olarak şöyleydi;

Bu şekilde de tam 2 set renk filtelerimle kayıt aldım. Kullandığım kamera renksiz bir kamera bu bilinçli bir tercih ve bir avantaj. Ben kameranın önünde renk filtreleri koyarak çok daha yüksek çözünürlükte kayıt alıyorum ve daha sonra bunları çeşitli yazılımlarla (FireCapture, Registax, WinJupos,Astra Image ve Photoshop) işleyip nihai sonuca ulaşıyorum. Elbette renkli kameraya göre daha çok yoruyor ama kesinlikle bu yorgunluğa değecek sonuçları da veriyor.

Sözü daha fazla uzatmadan bu önemli olayı tarihe nasıl not düştüğümüze bakalım isterseniz… Açıkçası sonuç beni oldukça mutlu etti…

RGB Saturn Opposition_Ethem Hoca_2013-04-28-2232-2

Saturn Opposition 2013-2804-Web-İmzalı

Bir başka macerada görüşmek üzere…

10 Comments

  1. Harika! Biz de 27 Nisan gecesi Satürn’ü parlayan bir nokta olarak çıplak gözle takipteydik. Böylesini gözlemlemek çok heyecan verici olmalı. Elinize sağlık.

    Beğen

    1. Teşekkürler. Astronomi’ nin her şekli çok keyifli. İnsan yeter ki gökyüzünün saklı hazinelerinin farkında olsun yeter. Elbette teleskoptan Satürn’ ü izlemek çok keyifli.

      Beğen

  2. Sevgili Burak eline sağlık, çok güzel bir Satürn olmuş. Fotoğrafta bie güney kutup bölgesini gösteriyor değil mi? Gezegenin eğimi de uygun olduğu için halkalar sanki dünyamıza bakarak poz vermiş.

    Sevgilerimle…

    Beğen

    1. Kıymetli Ethem hocam, güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Evet fotoğrafta Güney kutup bölgesinde fantastik altıgen fırtınayı da görebiliyoruz. Halkalar gerçekten çok iyi bir konumda. Ama seneye daha da muhteşem olacakları için seneyi iple çekiyorum :)

      Saygılar.

      Beğen

Yorum bırakın